vrijdag 27 juni 2008

Doen zoals Abraham


Een bedevaartreis...


Op weekend in de Veluwe vond ik in een kerk een prospectus van de "Broederschap van Kevelaer" uit Amersfoort met volgende tekst.

"Er zijn mensen die het leven vervelend vinden, saai. Iedere dag weer hetzelfde: boodschappen doen, naar school of naar je werk gaan. Er zit geen schot in, geen licht, geen lucht, geen ruimte. Altijd hetzelfde ritme: vervelend, niet sprankelend. Die verveling is voor sommige mensen dagelijks brood. dat zal niet veranderen zolang zij hardnekkig weigeren hun ogen en oren te openen; zolang zij niet verder kijken dan de buitenkant van het leven. Ze komen er niet uit zonder een goede keuze te maken; een keuze voor leven in ruimte en licht dat ons wordt aangeboden...

God wil ons wegvoeren uit dat saaie en vervelende bestaan. Hij opent ongekende vergezichten, een oase van groen, troost en toekomst als wij Gods aanbod aanvaarden.

Op bedevaart gaan is dan: loslaten waarin we vastzitten, nieuwe prioriteiten stellen.

Hij geeft richting zoals Hij met Araham deed. Abraham koos voor Gods woord, geloofde in diens belofte, verliet het saaie land en vond een nieuw land dat overvloeide van melk en honing.

Ook Maria liet zich leiden door Gods woord. " Mij geschiede naar Gods woord" sprak zij. Zij moest ook kiezen en werd Gods moeder. Wij vragen haar dat zij in ons leven meer ruimte, uitzicht, licht en troost mag brengen zodat ons leven een feest mag worden. Wij hopen dat U voor ruimte kiest en ook maakt en meegaat op bedevaart"

Tot zover deze tekst.

Vandaag begint de vakantie. Duizenden en tienduizenden vertrekken op reis. Wij genieten nog van onze korte bedevaartreis naar Kevelaer en hopen dat velen verkwikking vinden in een of ander bedevaartsoord; Lourdes, fatima, Compostella en andfre waaronder ook Kevelaer..


donderdag 26 juni 2008

Sterre der Zee




De basiliek van Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’

Aan het altijd gezellige Onze-Lieve-Vrouweplein staat de oudste kerk van Nederland die alleen vanwege haar rol in de geschiede-nis al een bezoek waard is. Dit plein is gevuld met gezellige terrasjes die het plein een zuidelijke uitstraling geven. Je vindt hier ook de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek.
Het Mariabeeld is een houten beeld, van Duitse makelij, volgens de klassieke voorstelling van een "Schöne Madonna", op stijlkenmerken te dateren circa 1410 : een staande Maria, die een bloot Jezuskindje op de linkerarm draagt, dat de handjes uitstrekt naar een vrucht die Maria in de rechterhand draagt, een appel, een peer of een druiventros; bij het Maastrichtse beeld was dit waarschijnlijk een peer.



Al snel werd dit beeld, naar Zuid-Europese, Spaanse mode, bekleed met een wijde kegelvormige mantel, waardoor de iconografie ook aangepast moest worden : de vrucht die Maria draagt werd afgezaagd tot een soort houder voor een lelie, en het blote Jezuskindje kreeg een mantel aan (daarvoor werd hem een armpje afgezaagd) en een kroon op het hoofd (die het oorspronkelijke beeld niet had). Het Mariabeeld van de Franciscanen kwam in het middelpunt te staan van een vurige verering door het volk van Maastricht. Er vonden regelmatig gebedsverhoringen en wonderbaarlijke genezingen plaats, waardoor de devotie sterk werd aangewakkerd. Een serie wonderbaarlijke genezingen deed de bedevaartgangers met grote aantallen de weg naar het Franciscanenklooster vinden. Vooral de processie op Paasmaandag kende een zeer groot succes: in 1611 telde men 19 à 20.000 pelgrims. Deze processie werd de voorloper van de heden nog bestaande.
Het beeld van de Sterre der Zee wordt momenteel bekleed met verschillende mantels. De nieuwe blauwe mantel wordt gedragen bij plechtige feestdagen. De oude blauwe mantel wordt gedragen door het jaar, de rode mantel op lagere feestdagen en in de Paastijd. In de Vastentijd en in de Advent draagt het beeld géén mantel; dit is dan ook de meest oorspronkelijke verschijning-vorm van het beeld.
In de Vasten en de Advent zijn de luiken van het retabel van het altaar van de Sterre der Zee gesloten.






Wij bezochten de Merodekapel en baden in stilte tot de lieve "Sleevrouwe". Echter ontbrak ons de tijd om de monumentale basiliek te bezoeken.
Na een verfrissend pintje of verkwikkende koffie moesten wij onze car opzoeken om huiswaarts te keren.

Op de car werd nog tot afsluiten van onze bedevaart de mooie tekst van E.H. Jan Coghe gebeden:


Maria, moeder van Jezus en onze moeder,
wij zijn hier samen
om te bidden en te danken ...
wij weten dat U altijd over ons waakt
dat U altijd voor ons zorgt.
Wees onze moeder, vandaag en morgen,
alle dagen van ons leven...
en geef ons de kracht om ook voor elkaar
en voor iedereen die we ontmoeten
“moeders” en “vaders” te zijn,“broers” en “zussen” ...
Geef ons de kracht om voor elkaar zorg te dragen,
om mekaars zorgen te dragen
om mekaars vreugden te delen
in het voetspoor van uw zoon, Jezus, onze Heer. Amen.

woensdag 25 juni 2008

Het verhaal van Kevelaer



“ Bouw mij op deze plaats een kapelletje”

Kevelaer, eertijds een klein gehucht met maar enkele huizen en een
paar honderd inwoners had gedurende de dertigjarige godsdienst-
oorlog van 1618 tot 1648 heel wat te lijden van rondtrekkende troepen.
In 1635 plunderden Kroatische troepen, die aan katholieke zijde vochten
Kevelaer en doodden bijna alle inwoners. Ter nagedachtenis aan
deze gruweldaad werd een Kroatisch hagelkruis opgericht.

Een Gelderse koopman, Hendrich Buchman kwam regelmatig langs
dit kruis en knielde er om te bidden. In december 1641 hoorde hij een stem die hem toesprak : ”Op die plaats moet u voor mij een kapelletje bouwen”.
Een week nadien en later nog tweemaal gebeurde hetzelfde.
Kort na Pasen in 1642 kreeg zijn vrouw een nachtelijke verschijning
met in een helder wit licht een kleine kapel en daarin de afbeelding
van O.-L.-Vrouw van Luxemburg die tijdens de pestepidemie van 1
623 spontaan vereerd werd als “Troosteres der bedroefden”
Het echtpaar besloot om van hun schamel inkomen te sparen voor het bouwen van een kapel. Het verhaal van de wonderlijke gebeurtenis ging als een lopend vuurtje door de streek.
Op 8 september 1642 gebeurt een eerste mirakuleuze genezing van een verlamde.

Er komt een flinke toeloop van gelovigen en Kevelaer wordt een bedevaartplaats. In 1654 kregen de paters Oratorianen van Scherpenheuvel de pastorale zielzorg bij de bedevaarten en in 1654
kwam de huidige zeshoekige kapel als een kopie van deze te Scherpenheuvel tot stand.


Zoals iedere bedevaarder bezochten wij de Genadekapel, het juweel van deze pelgrimsstad, op een omsloten plein waar alle hoofdstratenvan de stad op aankomen. Het is alsof de wegen van de mensen er naartoe leiden.
In de genadekapel worden de verkondiging, de geboorte van Jezus en de bekroning van Maria voorgesteld en onder het Kruis van Jezus, de bedroefde moeder.
Voor het Genadebeeld is een raam aangebracht opdat de mensen
van buiten af een blik op het beeld van de Moeder kunnen werpen en de blik van de Moeder volgt hen, de pelgrims, op hun wegen terug naar het leven van alle dag.

dinsdag 24 juni 2008


Het Lourdes van de Noorderkempen

Ons eerste halte was Meersel-Dreef. Meersel-Dreef is een fusiegemeente van Hoogstraten, gelegen in het uiterste Noorden van de Kempen.
Reeds in 1687 vestigden de Kapucijnen er zich. Van bij de oprichting van de kerk en het klooster was er een park met volksdevoties. In 1895 werd een mooie grot ingezegend. Die was gebouwd als inlossing van een belofte gedaan door de Provinciaal Overste tijdens een woelige zeereis naar de missie in Pakistan. Na drie dagen storm, dreigde de boot te vergaan in zee en Pater Jan-Baptist Rutten beloofde een grot te bouwen indien ze veilig mochten aanlanden.
In de loop der jaren worden in de grote tuin diverse religieuze kapellen en voorstellingen opgericht door allerlei kerkelijke en maatschappelijke verenigingen. Hoogtepunt is een volledige kruisweg uit 14 staties die eindigt op de Calvarieberg.De laatste devotieplaats is van de Heilige Pater Pio: het prachtige bronzen beeld is geplaatst in 1999.


Dit bezoek was voor eenieder een revelatie: de mooie grot, het park met zijn bomen en groen, de vele beelden van heiligen die betrekking hebben op de Mariaverering. Intens was het in gebed en in stilte samenzijn voor de grot.

Bij het beeld van pater Pio gaf e.H. Jan. P.Depuydt een ontroerende uiteenzetting over het leven en lijden van pater Pio en de wonderen die aan hem zijn toegeschreven.

Volgde dan de eucharistieviering in de paterskerk in het teken van Lourdes
met nadien een gevarieerd broodjesmaaltijd in de paterstaverne.
De meesten hadden in het voege morgenuur ontbeten zodat het heerlijk smaakte

maandag 23 juni 2008

Een prachtig bedevaartsoord...

Bedevaart
Vorig weekend was ik in Kevelaer (D). Een prachtig bedevaartsoord - rustig, niet uitgebaat en uitgebuit. Daar is Maria nog echt thuis - en kan je ook echt thuis komen bij Maria. En uiteraard ook haar zoon: Maria verwijst ons immers voortdurend door naar haar zoon. Zo rustig dat je op zondagavond nauwelijks nog een café of drankgelegenheid open vindt om met enkele mensen nog een glaasje wijn te gaan drinken. De stilte is er zalig...
Het heeft me enorm veel deugd gedaan.
Drie dagen op stap met mensen die je bijlange niet allemaal en allemaal bijlange niet helemaal kent/kende. En toch ben je samen op stap. Samen op pad. Met dezelfde bedoeling en hetzelfde doel.
Je neemt naar Maria intenties van mensen mee. Mensen die je vragen om voor hen te bidden. Ook je eigen verlangens en dromen neem je mee... En ook je gebed voor mensen die het niet zo goed gaat in het leven. Die tegenslag kennen.
Maar - het waren prachtige dagen. Ze waren te snel voorbij - dat is zeker. Samenwerken met enkele confraters - drie generaties priesters waren er (nou ja : ook in absolute getallen waren er drie priesters mee), die goed samenwerkten en mekaar begrepen, ondanks het verschil in leeftijd. Mensen van allerlei slag waren er: dik en dun, groot en klein, geleerd of minder geletterd, rijk of arm, ... het was echt een allegaartje van toffe mensen die echt samen wilden op stap gaan. Samen wilden bedevaarten.
Bij de laatste viering werd een kaars aangestoken. Een grote kaars. ONZE bedevaartskaars. Die zal branden de komende weken... met al onze intenties, al onze gebeden, al onze verlangens, al onze dromen, al onze pijnen... Het is een gebed dat er plaatse blijft. Ons gebed aldaar, ook al zijn we er zelf niet, omdat we weer het normale gangetje van alledag hebben moeten aannemen... maar onze intenties en gebeden zijn er.
Hoe klein kan die grote wereld zijn... Kevelaer: naast de deur bijna... En hoe groot kan die kleine wereld zijn...
God is toch wel super : hij maakt alles klein en groot en groot en klein... Hij brengt alles samen. Eén groot geheel. Hij brengt allen samen: één grote gemeenschap.
Kan je mijn vreugde nu begrijpen?
Jan Coghe

zondag 22 juni 2008

Dit was ons programma

Zaterdag 14 juni 2008

7 u. Vertrek uit Roeselare aan de H.Hartkerk
Reisgebed – sanitaire stop
10u. Aankomst te Meersel-Dreef
Koffiepauze in de Paterstaverne van het Kapucienenklooster
10u.30 Eigen Eucharistieviering “Mis van de Pelgrims”
Bezoek aan de Lourdesgrot en het Maria- en het Theresiapark,
Het H. Hartpark en het levensgroot beeld van pater Pio.
13u. Broodjesmaaltijd met kaas- en/of vleesbeleg
14u. Vertrek naar Kevelaer
16u. Aankomst Kevelaer. Betrekken van de kamers – koffiepauze
17u. Bezoek aan de bedevaartsite met een gids van het “Verkehrsverein”.
19u. Avondmaal
20u.30 Orgelconcert in de Kaarsenkapel voor geïnteresseerden
21u.30 Deelname aan de kaarsjesprocessie in het Forum Pax Christi


Zondag 15 juni

8-9u. ontbijt
10u. Plechtige Hoogmis in de basiliek
Bezoek aan de Genadekapel en Vrije tijd
12u. Middagmaal in het hotel
14u. Keuzeprogramma:
Bezoek Niederrheinisches Museum,
Rozenkrans in de Sacramentskapel te 17u. -
Orgelconcert door Stef Ern. Knauer in de Mariabasiliek om 16u.30
Mariaal Lof in de Kaarsenkapel te 18u.
Individueel bezoek aan de Kruisweg in het park nabij het Clarissenklooster
19u. Avondmaal

Maandag 16 juni

8-9u. Ontbijt
10u. Eigen misviering in de Kaarsenkapel
11u. Kruiswegoefening met de groep in het Forum Pax Christi
12u. Middagmaal
13u.30 Bezoek aan de Orthodoxe Johanneskapel
15u.30 Vertrek uit Kevelaer naar Maastricht
17u.30 Bezoek aan de Maria-Basiliek met slotviering voor het beeld “Stella Maris” in de Mérodekapel.
18u.30 Een afsluitend terrasje in de omgeving
20u. Vertrek naar Roeselare. Vermoedelijke thuiskomst 22u.

zaterdag 21 juni 2008

Een driedaagse ontdekkingsreis naar Maria

Op 14/15/16 juni maakten wij met de Vrienden van Lourdes een ware Mariale ontdekkingsreis.

“Vrienden van Lourdes” zijn vooral vrienden van Maria die geloven dat zij door naar Maria toe te stappen in een of ander van haar heiligdommen, haar bijzondere bemiddeling kunnen bekomen bij haar Zoon of haar een bijzondere verering en dank betuigen voor een genade of een bekomen gunst.
Wij kozen voor u drie plaatsen uit waar Maria op een bijzondere wijze werd vereerd en toch bij sommigen misschien minder bekend zijn.

Ons eerste oponthoud was het Maria-park te Meersel-Dreef met één van de oudste Lourdesgrotten in ons land, gebouwd uit dank voor een redding op de zeestorm.
Het was een gedenken aer Maria als de “0nbevlekte Ontvangenis” zoals zij zich 150 jaar geleden aan Bernadette openbaarde.

“Maria-Kevelaer”, was onze bijzonderste bidplaats. Wij hebben er gebeden tot Maria als “Troosteres der bedroefden” zoals zij er vereerd wordt nadat een eenvoudige koopman na een visioen en op vraag van Maria een kapelletje liet bouwen die uitgeroeide tot een echt waardevol en mooie bedevaartsite.

Tenslotte eindigde onze reis met een hulde aan Maria, “Sterre der Zee”, in de O.L.Vrouwebasiliek van Maastricht.

Bepaalde diensten en vieringen deden wij in eigen kring maar ook lieten wij ruimte voor een persoonlijke belevenis.

Bedevaarten is ook een beetje feesten omdat wij in een beste stemming zijn. Ook daarvoor hadden wij gezorgd en boden de gelegenheid voor een terrasje, een winkelwandel in de mooie straatjes, een comfortabel en gezellig hotel.

Een gratis concer

OP zaterdagavond was er een concert met cello en orgel in de kaarsenkapel

Duitse ziekenbedevaart

Een viering van Malteser Krankenhilfer in het Forum Pax Chriti

Een prachtige kooruitvoering op het befaamd orgel tijdens de hoogmis

De hoogmis in de basiliek

Stoet van de concelebranten na de mis

Plechtige Hoogmis op zondag

Einde van de Eucharistieviering


In processie

Een kleurrijke Duitse groep komt in processie uit de basiliek.