dinsdag 24 juni 2008


Het Lourdes van de Noorderkempen

Ons eerste halte was Meersel-Dreef. Meersel-Dreef is een fusiegemeente van Hoogstraten, gelegen in het uiterste Noorden van de Kempen.
Reeds in 1687 vestigden de Kapucijnen er zich. Van bij de oprichting van de kerk en het klooster was er een park met volksdevoties. In 1895 werd een mooie grot ingezegend. Die was gebouwd als inlossing van een belofte gedaan door de Provinciaal Overste tijdens een woelige zeereis naar de missie in Pakistan. Na drie dagen storm, dreigde de boot te vergaan in zee en Pater Jan-Baptist Rutten beloofde een grot te bouwen indien ze veilig mochten aanlanden.
In de loop der jaren worden in de grote tuin diverse religieuze kapellen en voorstellingen opgericht door allerlei kerkelijke en maatschappelijke verenigingen. Hoogtepunt is een volledige kruisweg uit 14 staties die eindigt op de Calvarieberg.De laatste devotieplaats is van de Heilige Pater Pio: het prachtige bronzen beeld is geplaatst in 1999.


Dit bezoek was voor eenieder een revelatie: de mooie grot, het park met zijn bomen en groen, de vele beelden van heiligen die betrekking hebben op de Mariaverering. Intens was het in gebed en in stilte samenzijn voor de grot.

Bij het beeld van pater Pio gaf e.H. Jan. P.Depuydt een ontroerende uiteenzetting over het leven en lijden van pater Pio en de wonderen die aan hem zijn toegeschreven.

Volgde dan de eucharistieviering in de paterskerk in het teken van Lourdes
met nadien een gevarieerd broodjesmaaltijd in de paterstaverne.
De meesten hadden in het voege morgenuur ontbeten zodat het heerlijk smaakte