zaterdag 2 mei 2015

Het bedevaartsoord Meersel-Dreef

Het bedevaartsoord Meersel-Dreef:                                         "Het Lourdes van de Noorderkempen"
 
   Wij beginnen onze driedaagse met een bezoek aan het Maria-oord Meersel-Dreef. Wij bezoeken het Mariapark, houden een gebedsmoment aan de grot en een Eucharistieviering in de paterskerk. Nadien nemen wij een broodmaltijd in de paterstaverne.

Meersel-Dreef is een fusiegemeente van Hoogstraten, gelegen in het uiterste Noorden van de Kempen.

Reeds  in 1687 vestigden de Kapucijnen er zich. Van bij de oprichting van de kerk en het klooster was er een park met volksdevoties. In 1895 werd een mooie grot ingezegend. Die was gebouwd als inlossing van een belofte gedaan door de Provinciaal Overste tijdens een woelige zeereis naar de missie in Pakistan. Na drie dagen storm, dreigde de boot te vergaan in zee en Pater Jan-Baptist Rutten beloofde een grot te bouwen indien ze veilig mochten aanlanden.

In de loop der jaren worden in de grote tuin diverse religieuze kapellen en voorstellingen opgericht door allerlei kerkelijke en maatschappelijke verenigingen. Hoogtepunt is een volledige kruisweg uit 14 staties die eindigt op de Calvarieberg.

De laatste devotieplaats is van de Heilige Pater Pio: het prachtige bronzen beeld is geplaatst in 1999.

Tevens is er een klein kloosterkerkhof van de Kapucijnen.

Zeer  veel groepen uit binnen- en buitenland komen op gezette tijden het Mariapark bezoeken en bidden om genezing van een ziekte of tot voldoening van allerlei persoonlijke zaken.  

Het park wordt grotendeels onderhouden door de plaatselijke bevolking en diverse groepen.