maandag 6 april 2015

DRIE DAGEN RELIGIEUZE CULTUUR


DRIE DAGEN RELIGIEUZE CULTUUR……
Noem het een bedevaart, een culturele reis of een deelname aan een uitzonderlijk massa-evenement zoals de vijfjaarlijkse Passiespelen in Tegelen (Ned) er een is. Het zit allemaal  verpakt in een bijzonder initiatief van “De Vrienden van Lourdes” in Roeselare.
Op 27-28-29 juni trekt men voor de vierde keer op bedevaart naar het Duitse Maria-oord Kevelaer. Niet iedereen kan naar het verre Lourdes maar wil toch eens naar een  Mariale devotieplaats. Tijdens onze 300 km heenreis, houden wij halte in het bedevaartsoord Meersel-Dreef met zijn mooi Mariapark en Lourdesgrot, bekend als het “ Lourdes van de Noorderkempen “. Vandaar gaat het naar Kevelaer, een ydillisch stadje, boordevol Bijbelse cultuur dat jaarlijks één miljoen bedevaarders trekt. Het Heiligdom met zijn kunstvol patrimonium waaronder de Genadekapel, de Kaarsenkapel, de Maria basiliek, de Biecht-en Sacramentskapel en de Orthodoxe St.-Jozefskapel met het Forum voor ontvangst van grote groepen ligt centraal in het commercieel en toeristisch centrum van Kevelaer.
Maria wordt  er vereerd als de “Troosteres der bedroefden”.  Maria zelf heeft veel lijden gekend zodat zij ook zo aanspreekbaar is voor zoveel bedroefde moeders. En dat lijden van Maria brengt ons tot het passieverhaal. Een bezoek aan de vijfjaarlijkse passiespelen op zondagnamiddag in Tegelen ( Ned),35 km daar vandaan, is dan ook een evidente combinatie.
Op tekst van de Vlaamse auteur en classicus Patrich Lateur wordt het passieverhaal opgebouwd als een Griekse tragedie. Tussen een proloog en een epiloog waar de Emmaüsgangers optreden situeren zich zes bedrijven telkens gevolgd door een koorlied die fungeren als een commentaar op wat er tijdens het acteren is gebeurd. In dit spel krijgt natuurlijk Maria een opvallende rol, zoals ook haar nicht Elisabeth en de moeder van Judas: de drie Piëta’s in het verhaal. Maar geen kruisweg zonder Pasen, vandaar  “Lente in Galilea”, de benaming van dit passiespel..
De locatie voor dit massaspel is een voormalige kloostertuin in een Bijbels Jeruzalem  herschapen met 2700 overdekte en comfortabele zitplaatsen. De uitvoerders zijn alle amateur toneelspelers uit de streek en de organisatie vergt een 400tal medewerkers. De spelen staan op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed Nederland. Voor onze deelnemers wordt deze zondagnamiddag een unieke  ervaring.
Vooraf op zondag is er te 10 u. de plechtige Hoogmis in de kleurrijke neogothische Maria basiliek. Deze eucharistieviering is een sfeervolle gezongen belevenis op de tonen van een machtig en vermaard orgel.
Op maandagmorgen is er een eigen misviering in de kaarsenkapel met zijn 150 bedevaartkaarsen. Op zaterdagavond voor de kaarsjesprocessie en maandag blijft er nog tijd over voor een terrasje, een samenzijn in groep, individuele verpozing of kennismaking van het stadje en zijn sfeermakende beelden.
De groep wordt geestelijk begeleid door E.H. Michel Goeman, diocesaan directeur van De Vrienden van Lourdes”.Logies in het comfortabel Parkhotel Kevelaer, twee dagen volpension. Kostprijs 250 euro (2pp kamer) inbegrepen ticket Passispelen 30 €, opleg singelkamer 30 € .Voor snelle beslissers zijn er nog enkele plaatsen.
Info:Germain Dierynck “Vrienden van Lourdes” Rumbeekse stwg 285 – 8800 Roeselare                 Tel/Fax 051/20.43.81 – E-post:vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com  http://kevelaerbedevaart.blogspot.com
Germain Dierynck;


Uityzending Braambos: de Passiespelen

https://www.youtube.com/watch?v=k4ct_N1QXuI