donderdag 26 juni 2008

Sterre der Zee




De basiliek van Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’

Aan het altijd gezellige Onze-Lieve-Vrouweplein staat de oudste kerk van Nederland die alleen vanwege haar rol in de geschiede-nis al een bezoek waard is. Dit plein is gevuld met gezellige terrasjes die het plein een zuidelijke uitstraling geven. Je vindt hier ook de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek.
Het Mariabeeld is een houten beeld, van Duitse makelij, volgens de klassieke voorstelling van een "Schöne Madonna", op stijlkenmerken te dateren circa 1410 : een staande Maria, die een bloot Jezuskindje op de linkerarm draagt, dat de handjes uitstrekt naar een vrucht die Maria in de rechterhand draagt, een appel, een peer of een druiventros; bij het Maastrichtse beeld was dit waarschijnlijk een peer.



Al snel werd dit beeld, naar Zuid-Europese, Spaanse mode, bekleed met een wijde kegelvormige mantel, waardoor de iconografie ook aangepast moest worden : de vrucht die Maria draagt werd afgezaagd tot een soort houder voor een lelie, en het blote Jezuskindje kreeg een mantel aan (daarvoor werd hem een armpje afgezaagd) en een kroon op het hoofd (die het oorspronkelijke beeld niet had). Het Mariabeeld van de Franciscanen kwam in het middelpunt te staan van een vurige verering door het volk van Maastricht. Er vonden regelmatig gebedsverhoringen en wonderbaarlijke genezingen plaats, waardoor de devotie sterk werd aangewakkerd. Een serie wonderbaarlijke genezingen deed de bedevaartgangers met grote aantallen de weg naar het Franciscanenklooster vinden. Vooral de processie op Paasmaandag kende een zeer groot succes: in 1611 telde men 19 à 20.000 pelgrims. Deze processie werd de voorloper van de heden nog bestaande.
Het beeld van de Sterre der Zee wordt momenteel bekleed met verschillende mantels. De nieuwe blauwe mantel wordt gedragen bij plechtige feestdagen. De oude blauwe mantel wordt gedragen door het jaar, de rode mantel op lagere feestdagen en in de Paastijd. In de Vastentijd en in de Advent draagt het beeld géén mantel; dit is dan ook de meest oorspronkelijke verschijning-vorm van het beeld.
In de Vasten en de Advent zijn de luiken van het retabel van het altaar van de Sterre der Zee gesloten.






Wij bezochten de Merodekapel en baden in stilte tot de lieve "Sleevrouwe". Echter ontbrak ons de tijd om de monumentale basiliek te bezoeken.
Na een verfrissend pintje of verkwikkende koffie moesten wij onze car opzoeken om huiswaarts te keren.

Op de car werd nog tot afsluiten van onze bedevaart de mooie tekst van E.H. Jan Coghe gebeden:


Maria, moeder van Jezus en onze moeder,
wij zijn hier samen
om te bidden en te danken ...
wij weten dat U altijd over ons waakt
dat U altijd voor ons zorgt.
Wees onze moeder, vandaag en morgen,
alle dagen van ons leven...
en geef ons de kracht om ook voor elkaar
en voor iedereen die we ontmoeten
“moeders” en “vaders” te zijn,“broers” en “zussen” ...
Geef ons de kracht om voor elkaar zorg te dragen,
om mekaars zorgen te dragen
om mekaars vreugden te delen
in het voetspoor van uw zoon, Jezus, onze Heer. Amen.