woensdag 15 april 2015

KEVELAER: KUNST EN CULTUUR


Kevelaer:  Kunst & cultuur


Kunst en cultuur zijn bepalende elementen voor de stadslogan van Kevelaer „Unverwechselbar Kevelaer“ (het unieke Kevelaer). Cultuur van het werk – cultuur door het werk, zoals duidelijk tot uitdrukking komt in het stadsbeeld en ook in het culturele aanbod van de stad.

Geschiedenis
Kevelaer's wortels liggen in de Middeleeuwen. Kevelaer en de stadsdelen Wetten en Twisteden behoorden toentertijd tot de graafschap Geldern. De stadsdelen Kervenheim en Winnekendonk hoorden bij de graafschap Kleef. In 1969 sloten ze zich bij Kevelaer aan. De belangrijkste datum in de geschiedenis is 1 juni 1642: het begin van de Kevelaerse bedevaart.
Kevelaer groeit uit tot één van de belangrijkste bedevaartoorden van Europa. Deze groei zet zich tot op de dag van vandaag voort. Kevelaer's belangrijkste en meest bekende monument is de in 1864 gewijde Mariabasiliek. Kevelaer was en is nog steeds een centrum van geloof en troost voor pelgrims uit Europa en ver daarbuiten.

Kevelaer is één van de bekendste stadjes aan de Nederrijn. Dat komt omdat Kevelaer de grootste bedevaartplaats van Noordwest-Europa is. Sinds meer dan 360 jaar bepaalt de bedevaart hier het dagelijks leven. Maar Kevelaer, gelegen in het Kreisgebied Kleef, heeft echter veel meer te bieden.

Vraagt men in Kevelaer de jaarlijks ongeveer één miljoen bezoekers naar hun beweegredenen om naar Kevelaer af te reizen, dan zijn de antwoorden zeer divers.

Zo is er het attractieve stedenbouwkundige bedevaartcentrum met genadekapel en de bijbehorende Mariabasiliek en kaarsenkapel. Daarnaast zijn er ongeveer 200 monumentaal beschermde huizen en de schilderachtige straatjes en hoekjes die vele internationale bezoekers naar Kevelaer trekken.

De Bedevaartkapel, Kapellenplatz
Sinds de Dertigjarige Oorlog is de kapel het doel van ontelbare bedevaarten naar de 'Moeder Gods van Kevelaer'. Voor de wonderdadige prent, een kleine Antwerpse kopergravure, liet de marskramer Hendrick Busman in 1642, naar aanleiding van een visioen, een kapelletje bouwen. Hieromheen ontstond in 1654 een kleine zeshoekige koepel in sobere landelijke barokvorm. Van 1643­1645 bouwde H. van Arssen de eerste bedevaartkerk, de zgn. Kaarsenkapel. Van 1858-1864 werd de nieuwe bedevaartkerk St. Maria, een aan 5000 personen plaats biedende neogotische basilica, opgetrokken.

Ten zuiden van de binnen stad bevindt zich de grote kruisweg, 1 km lang, opgericht in 1884 met 14 statiekapellen, veelal met prachtige mozaïeken.

Enkele kunstwerkplaatsen danken hun ontstaan aan de bedevaart. De firma Butzer &Becker is een ambachtelijke boekbinderij sinds 18760 door de vierde generatie uitgebaat en uitgebreid tot een religieuze uitgeverij.

Op gebeid van  glas schilderkunst zijn de werkplaatsen van Derix zijn niet alleen in Kevelaer maar wereldwijd bekend. Hoogtepunten waren de realisering van ramen voor de Sistijnse kapel in Rome, de welreldvredeskerk in Hiroshima, de domkerken van Aken,Keulen, Trier.

Kopersmid Wilhelm Polders vestigde in 1862 zjn atelier in Kevelaer De uit twee verdiepingen bestaande messingluster in de middengang van de kaarsenkapel werd in zijn werkplaats gemaakt..

Ernest Hubert Seifer, orgelbouwer in Keulen stichtte in 1906 vanwege de bouw van het grote orgel met zijn 1000 orgelpijpen voor de Mariabasiliek een filiaal in Kevelaer. Op dit een van de grootste orgels in Duitsland worden geregeld door vermaarde orgelisten orgelconcerten gegeven.

In Kevelaer worden  de kunstnijverheidswerkplaatsen  net zo bezocht als de vele cafés en restaurants in het stadshart.

Het bezoeken waard is zeker Het Niederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte, Hauptstr. 18
Een Nederrijns woonhuis uit 1704 heeft een zeer gevarieerde collectie op het gebied van cultuurgeschiedenis en volkskunst, o.a. speelgoedverzameling, religieuze kunst en devotionalia, wooncultuur, zilver, glas, prenten.


 Ook uitstapjes naar het Nieder Rhein Park Plantaria, de drafrenbaan "Den Heyberg', de bewegende pottenbakkersdraaischijf van het oude "Potthaus', de motorrijdersbedevaart of de tentoonstelling "Sculptura' met hedendaagse beeldende kunst staan op het programma van de Kevelaer-bezoeker.
In kunst en cultuur geïnteresseerde mensen worden niet alleen enthousiast van de talrijke galerieën, maar ook op grond van de tentoongestelde voorwerpen van de openluchttentoonstelling “Sculptura”. Overigens heeft opnieuw de internationaal bekende t.v.- presentator Max Schautzer de beeldententoonstelling "Sculptura' in het hart van de Mariastad geopend. Een vakjury heeft, uit bijna 200 deelnemers aan de Sculpturawedstrijd, 20 objecten uitgekozen voor plaatsing in het hart van de Mariastad. Door de V.V.V. Kevelaer worden speciale Sculptura-rondleidingen aangeboden voor bezoekers.